Intervju: En metode for å unngå gruppetekning

Både i jobben som programsjef i Stiftelsen Dam og som stipendiat handler arbeidet mitt å forstå hvordan beslutninger tas, spesielt i sammenhenger hvor de kan ha stor innvirkning på folks liv. I min nylige samtale med Magasinet Forskningsetikk, deler jeg mine tanker om viktigheten av å ha gjennomtenkte prosesser når beslutninger skal tas i grupper.

I mitt arbeid med Stiftelsen Dam og Kavlifondets helseforskningsprogram, implementerte vi nye prosedyrer for å evaluere søknader om forskningsmidler, som har redusert sannsynligheten for inkonsistente og urettferdige avgjørelser. Både doktorgraden min og boken min, Bedre beslutninger, bygger på dette arbeidet og utforsker hvordan vi kan kontrollere de kreftene som påvirker våre vurderinger.

Nylig har Den nasjonale forskningsetiske komité for medisin og helsefag (NEM) omstrukturert sine prosedyrer i tråd med rådene jeg fremmer i boken min. Dette innebærer nye måter å forberede og diskutere saker, med mål om å sikre at alle medlemmer i komitéen involveres og at alle deres stemmer blir hørt, før et vedtak fattes.

Les hele artikkelen her, hvor metoden beskrives grundigere og andre intervjues om gjennomføringen.

Forrige
Forrige

Bare 8 % mener høyesterett diskuterer på den beste måten

Neste
Neste

Balansert beslutningstaking: En metode for å unngå de vanligste beslutningsfellene