Foredrag om psykologi
De siste årene har jeg reist rundt med flere foredrag om forskjellige tema fra psykologiens verden. Jeg har snakket om kommunikasjon, motivasjon, viljestyrke, salg og de rare tankefellene vi mennesker går i. Å holde gode foredrag, som er både lærerike og underholdende, er en sann kunst som krever mye trening. Altfor ofte har jeg sittet som tilskuer på ulidelig dårlige foredrag med dyktige fagfolk. Den teknologiske utviklingen vi er inne i har imidlertid sørget for fri tilgang til foredrag av ypperste klasse. Det er flere organisasjoner som sørger for dette, men ingen slår TED.
TED Talks
TED - som står for Techonology, Entertainmaint & Design - er en veldedig organisasjon med slagordet "ideer verdt å spre" ("ideas worth spreading"). Om du ikke har fått det med deg allerede, så gjør de det ved å invitere noen av de fremste tenkerne innenfor diverse fagfelt til å holde sitt livs foredrag - på 18 minutter eller mindre. Foredragene filmes og deles med deg og meg, helt gratis. Du kan se dem på nett eller lagre dem på mobilen via Android- og iPhone-appen. Foredragene har blitt så innflytelsesrike at Morgenbladet i fjor skrev at "enkelte har advart mot 'TEDifisering' av intellektuelt liv". Når navnet på organisasjonen din blir til et verb, vet du at du har fått til noe.For min del er det andre ting jeg bekymrer meg over enn at folk skal se for mange TED-foredrag. Ikke alle foredragene er like gode. Noen er til og med ganske forferdelige, men andelen geniale foredrag er uforholdsmessig høy. Jeg er en uhelbredelig TED-junkie og her får du de fem beste psykologirelaterte foredragene. Ser du dem, blir du et vesentlig bedre menneske (tror jeg, kanskje).Har du forslag til noen som burde vært på lista, bruk kommentarfeltet.Let the countdown begin!
#5 THE PARADOX OF CHOICE
Psykologen Barry Schwartz går i strupen på tanken om at valgfrihet er bra for oss. Spør man folk, foretrekker de mange valg og friheten til selv å bestemme. Men så viser det seg, som i så mange andre situasjoner, at vi ikke alltid er så flinke til å forutse hva som er bra for oss. Schwartz har også skrevet en boken "The Paradox of Choice", som absolutt er å anbefale (selv om du sikkert kommer til å bli provosert).
#4 THE SURPRISING SCIENCE OF HAPPINESS
Harvard-professor Daniel Gilbert holdt dette foredraget i 2004 - et par år før TED-foredragene ble tilgjengelig på nett. Han trodde han skulle snakke for en liten gruppe interesserte. I dag har over 8 millioner mennesker sett foredraget som tar for seg hva forskningen har å si om hva som gjør oss lykkelige - og ikke minst hva som ikke gjør oss så ulykkelige som vi skulle tro.
# 3 KONTROLLERER VI EGENTLIG VÅRE EGNE BESLUTNINGER
Dan Ariely er en av mine absolutte favoritter blant formidlere av psykologifaget og jeg har nevnt ham flere ganger i denne bloggen. Han tilhører fagfeltet atferdsøkonomi og snakker i dette foredraget om at vi har vesentlig dårligere kontroll over beslutningene våre enn vi liker å tro. Underholdende og lett å følge. Og med norsk tekst!
#2 THE RIDDLE OF EXPERIENCE VS. MEMORY
Nobelprisvinner Kahneman har de siste to tiårene viet en betydelig andel av tiden til forskning på lykke. I dette foredraget forteller han om den store forskjellen det er mellom opplevelsene vi har her og nå og hvordan vi husker de samme opplevelsene i etterkant. Han introduserer begrepene "det opplevende jeg'et" (the experiencing self) og "det huskende jeg'et" (the remembering self) - to begrep du kommer til å referere til etter å ha sett dette foredraget. Og ja, om du ikke har lest boken hans "Tenke, fort og langsomt", så må du det.
#1 THE FICTION OF MEMORY
Få mennesker har hatt så mye å si for psykologien som Elizabeth Loftus. Og ingen har antakelig møtt så mye motstand fra folk utenfor faget, som hun har. Loftus forsket i en årrekke på hvordan hukommelsen vår fungerer og var blant dem som synliggjorde hvor upålitelig den er og hvor lite som skal til for at vi husker ting som aldri har skjedd. Det hun fant i sin forskning har avgjørende betydning for rettsvesenet, men dessverre er det altfor få som har tatt det til etterretning.