Hvorfor ser vi på fotball-VM?
For et par dager siden gjestet jeg Sommertid på TV2, sammen med Premier League-kommentator Kasper Wikestad (klippet kan du se nederst i innlegget).Spørsmålet som skulle besvares var hvorfor folk - som i utgangspunktet ikke er spesielt fotballinteresserte - benker seg foran TVen for å se rare land som Belgia og USA spille. Det er det naturligvis verken enkelt å svare på eller enkelt å finne ut av, men det betyr jo ikke at man skal la være å spekulere.Her følger mine halvkvalifiserte antakelser. (Om noen skulle bli fornærmet over at jeg mener fotball er hjernedød underholdning, så kan jeg informere om at jeg er blant dem som ser så godt som alle kampene i VM)
Den største konkurransen i verdens største idrett
Fotball er stort over nesten hele verden. Ser man på antallet registrerte utøvere i forskjellige lands idretter, er fotball ofte øverst og nesten alltid blant topp 5. I tillegg trekker hjemlige fotballigaer over hele verden folk både til stadion og foran TV-skjermen. Når dette skjer i hjemlige ligaer, er det klart at idrettens største konkurranse også vil vekke stort engasjement.
Hjernedød underholdning
Fotball-VM er kiosklitteratur for sportsinteresserte. Akkurat som Margit Sandemos "Isfolket", er fotball-VM en saga som ikke krever noe som helst av hjernen din. Historien startet i Uruguay i 1930 og følger samme oppskrift hvert eneste VM. Helter som svikter, nye som dukker opp, gamle storheter som reiser seg og syndebukkene. I årets VM er Spania stormakten som sviktet, Costa Rica som overrasker, Frankrike som kanskje kommer tilbake gammelt nivå og Suarez som er syndebukken. Det er enkelt å forholde seg til fordi alt er svart-hvitt. Suarez og Robben er geniale når de skårer i to mål i sine første kamper, men onde når de biter og filmer. Nyansene finnes ikke og det gjør fotball-VM optimalt for både lunsjprat og avisoverskrifter.
Enkelt å diskutere
Var det straffe eller ikke? Offside? Burde Philip Lahm spille venstreback eller midtbane? Det finnes ikke fasitsvar i fotball, derfor kan alle være med å diskutere disse spørsmålene i lunsjen. Husker du da Magnus Carlsen spilte og vant mot Anand? Det var ikke like mange meninger om kvaliteten på trekkene da, var det vel? Og det er noe av det som gjør at sjakk aldri vil bli like stort som fotball. Det finnes helt åpenbart gode og dårlige analyser i sjakk, og det krever mye av deg å bli god.
Sosialt
Mennesker er sosiale dyr. Få av oss liker å stå utenfor det som er normen og under fotball-VM er fotball-VM normen. Det betyr ikke at man ender med å tvinge seg til å se fotball utelukkende for å "passe inn" - heller at det sosiale dyret i deg sørger for at du blir smittet av engasjementet og medias fokus, slik at du plutselig tar deg selv i å se en kamp, til din store overraskelse. Jeg satte i gang en tippekonkurranse på jobben og overtalte en kollega som er fullstendig uinteressert til å delta. Noen dager etter at VM startet kom han på jobb og sa: "I går skjedde det noe som aldri har skjedd før. Hele familien så på fotball." Akkurat det tror jeg mange opplever i disse dager.
Spesielt i Norge
Fotball står i en særstilling i landet vårt. I boken "Soccernomics" kårer forfatterne Simon Kuper og Stefan Szymanski Europas mest fotballgale folk, basert på tre kriterier:
Hvor mange som spiller fotball
Hvor mange som ser fotball på TV
Hvor mange som går på fotballkamper
Norge skårer høyt på alle kriteriene og kåres av forfatterne til Europas desidert mest fotballgale folk. En av grunnene er at det er veldig mange kvinner som spiller fotball i Norge. Vi har faktisk verdens høyeste andel registrerte kvinnelige spillere. Og vi har flere kvinnelige spillere Storbritannia - selv om de er nesten 10 ganger så mange som oss.Kombinert med faktum at vi er et rikt land med fellesferie i den perioden fotball-VM spilles, så er det ikke rart at det er stor interesse for fotball-VM i landet vårt.
Det var mitt svar på hvorfor så mange interesserer seg fot fotball-VM. Noe jeg burde tatt med? Bruk kommentarfeltet!.