Etter å la lagt ut et par små psykologiske tester, er det flere som har krevd at jeg forklarer. Om du ikke har sett videoene, bør du ta en titt på dem nå, før du leser videre. Du skal svare raskt på seks spørsmål – det er alt. Kanskje får du deg en overraskelse.

Psykologisk test – svar fort! 

Enda en psykologisk test – svar fort!

Forklaringen

Hjernen vår kategoriserer alt mulig rart, helt automatisk. “Dyr” er en slik kategori, likeså “møbler”, “frukt” og “biler”. At vi kategoriserer ting er en fantastisk egenskap som gjør at vi er i stand til å identifisere en ting vi aldri har sett før. Når du blar i den siste IKEA-katalogen og ser bilder av det nye spisebordet, lurer du ikke på hva det er. Du gjenkjenner det som et bord – selv om du aldri har sett det bordet før. Det høres banalt ut, men er faktisk en stor utfordring for kunstig intelligens.

For mange av disse kategoriene har vi også en slags hovedrepresentant. En ting fra den kategorien som vi oppfatter som ekstra typisk for kategorien. Hvis jeg for eksempel spør: Hva er den aller mest typiske frukten?, så vil du kunne svare på det. Det er veldig rart, for spørsmålet gir egentlig ingen mening. Og ikke bare vil du kunne svare på det, du vil antakelig svare det samme som veldig mange andre. Eple, kanskje?

Slik er det også med kategoriene “verktøy” og “farge”. Noen verktøy og farger er mer “vektøyete” og “fargete” en andre. Hammer og rød troner på toppen hos de fleste av oss. At nettopp rød og hammer er typiske for henholdsvis “farge” og “verktøy” handler i hovedsak om at de er veldig vanlige (alle har feks en hammer, ikke alle har en gjæringssag).

Oppgavene som kommer før det siste spørsmålet (2+2, 4+4 osv), er der bare for å sørge for at du svarer raskt og stresses litt. Når oppmerksomheten vår belastes, henfaller vi oftere til typiske svar (som er lett tilgjengelige i hodet vårt).

Forresten: Vi har også klare preferanser for tall. For en stund tilbake ba jeg folk velge et tilfeldig tall fra 0 til 9. Rundt 1.000 svarte og 19 % valgte 7. Faktisk velger vi 7 så ofte at man kan avsløre valgjuks ved å lete etter nettopp dette tallet. Mer om det her.

Følg psykolog Jan-Ole Hesselberg på Facebook, Twitter og Google +