“Mange kvinner og menn opplever en midtlivskrise der depresjon og tomhet kan ramme hardt. Sorg over tapet av ungdommen er ofte et underliggende tema i en slik krise. Menn opplever gjerne krisen i 40-60-årsalderen og kvinnene i 45-55-årsalderen.”

Sitatet kommer fra noen kolleger (i form av at de også er psykologer). Det hersker liten tvil om at noen menn og kvinner opplever kriser i 40-60-årsalderen, og at disse krisene godt kan omhandle bekymringer knyttet til at man blir eldre og sorg. Men stemmer det at mange gjør det? Og er egentlig midtlivskrise et eget fenomen?

Problem #1: Hva er en midtlivskrise?

Det som alltid har forundret meg, er hvor mange forskjellige ting som buntes sammen og kalles “midtlivskrise”. Er du 50 år og deprimert? 53 år og engstelig? 45 år og barna flytter ut. 49 år og du skiller deg? Midtlivskrise! 50 år, i godt humør, mann og kjøper sportsbil, motorsykkel eller begynner med kiting? Ekstrem midtlivskrise! Det virker nesten som om alt du gjør eller føler på en eller annen måte kan vris og vendes på, slik at det til slutt handler om en underliggende dødsangst. Spørsmålet da er hva en midtlivskrise ikke er. Skal jeg kjøpe at det er et fenomen, må noen definere det vesentlig tydeligere – gode inklusjons- og eksklusjonskriterier, som det heter.

Problem #2: Hvilke problemer?

Skal midtlivskrise være et ekte fenomen, bør vi se at det blir mer av noe i denne aldersgruppen. Og siden vi kaller det en “krise”, bør det kanskje bli mer av noe negativt. Depresjon, angst og stress for eksempel. La oss se på det.

En av de mest brukte kartleggingsverktøyene i Psykisk helsevern er Symptom Checklist 90 Revised (SCL-90R). Her stilles 90 spørsmål om forskjellige symptomer som er forbundet med diverse psykiske lidelser (som angst og depresjon). I forbindelse med den norske oversettelsen ble det gjort en undersøkelse på norske menn og kvinner i forskjellige aldre. Resultatene derfra er forholdsvis tydelig på at forekomsten av symptomer på depresjon er lavere i gruppen som visstnok skal være i krise.

 

Symptomer på depresjon. Lav søyle = få symptomer

Symptomer på depresjon. Lav søyle = få symptomer

 

Symptomer på depresjon inkluderer nedstemthet, tiltaksløshet, håpløshet med henblikk på framtiden, tap av seksuell lyst, søvnvansker, plutselig vekttap/-reduksjon mm. Er det ikke rimelig å anta at dersom en aldergruppe er rammet av en krise, at nettopp disse symptomene burde være fremtredende? Jo, tenker jeg. Men det er de altså ikke.

Hva med følelsen av å ikke strekke til? Det daglige maset kalt “stress”, som er en av de viktigste faktorene for hvor lykkelige vi føler oss. Hvor stresset er de stakkars menneskene som er over 45 år, sammenliknet med de heldige yngre? Nok en gang trekker gamlingene det lengste strået.

Daglige stressfaktorer

Daglige stressfaktorer

 

Eksemplene jeg bruker er ikke enestående. Er du ikke overbevist bør du sjekke Midlifte in the United States (MIDUS). Det meste som omhandler psykisk helse peker bare en vei etterhvert som du blir eldre – oppover. Et hederlig unntak er helseangst, noe som kanskje ikke er så rart. Tro det eller ei, helsen din blir dårligere med alderen og med det følger også bekymringer knyttet til helsen din. Studiene som er gjort viser imidlertid at disse ekstra bekymringene ikke veier opp for de positive tingene som skjer.

Konklusjonen

Nei, midtlivskrise er ikke et stort problem. Jo, selvfølgelig finnes det noen som kjenner på både dødsangst, separasjonsangst og “sorg over tapet av ungdommen”. Men disse er ikke i flertall. I stedet er det perioden rundt slutten av 20-årene og begynnelsen av 30-årene som utpeker seg som en turbulent periode. Og det er kanskje ikke så rart. Det er i denne perioden vi etablerer oss. Vi tar opp store lån, får barn, mindre tid til oss selv og skal klarte på karrièrestigen  Også er det i denne perioden sannsynligheten for skilsmisse er aller høyest.

I sterk kontrast til dette finner vi slutten av 40-årene og begynnelsen av 50-årene. Ungene flytter ut og du får tilbake tiden du ikke har hatt siden begynnelsen av 20-årene. Huslånet er snart nedbetalt, du befinner deg antakelig i et stabilt parforhold og du har kanskje slått deg til ro med at du ikke blir adm.dir.

Den 50 år gamle mannen kjøper seg antakelig ikke en sportsbil fordi demonene river og sliter i ham, men fordi han endelig har råd til det.

Vi unner oss en siste titt til på forekomsten av depresjonssymptomer blant norske menn og kvinner.

Forekomsten av depresjonssymptomer. Høyere = flere symptomer.

Forekomsten av depresjonssymptomer. Høyere = flere symptomer.

 

PS: Her er to referanser det kan være verdt å titte på.

  • Brim, O. G. (1992). Ambition: How we manage success and failure throughout our lives. New York: Basic Books.
  • Brim, O. G., Ryff, C. D., & Kessler, R. C. (2004). How healthy are we? A national study of well-being at midlife. The John D. and Catherine T. MacArthur Foundation Network on Mental Health and Development. Studies on Successful Midlife Development (R. C. Kessler, Ed.). Chicago: University of Chicago Press.

Oppdatert 15.01.15: Harris Poll gjør en årlig undersøkelse av hvor lykkelige amerikanere er. Fordelt på aldersgupper ser resultatene slik ut:

Lykkenvivå blant amerikanere 2009-2013

Lykkenvivå blant amerikanere 2009-2013

Følg psykolog Jan-Ole Hesselberg på Facebook, Twitter og Google +