Halve moroa med å starte egen podcast er å gå til innkjøp av alt du trenger (og ikke trenger). Dessverre er det ikke så mye du trenger å kjøpe:

  • PC/Mac – Det har du allerede
  • Lydredigeringsprogram
    • Jeg bruker MixCraft, som er et slags GarageBand for Windows. Det koster 300 kr og er vel verdt pengene.
    • Audacity er et høyst dugelig gratis alternativ for både PC og Mac
    • GarageBand er enkelt og intuitivt, koster lite, men finnes kun på Mac

Det eneste du mangler nå, er en mikrofon og det har du både på PCen din og på mobiltelefonen din. Hvis du legger listen helt på bånn, trenger du med andre ord ikke å investere en eneste krone. Men DU vil jo ha god lyd, og da må du legge ut litt for mikrofonen.

Mikrofonen

Du må ha en god mikrofon. Bruker den du har innebygd i PCen eller på mobilen får du i alle fall ikke meg som lytter. God lyd koster imidlertid litt, dog langt mindre nå enn for noen år siden.

Mikrofonen din kan ha en eller begge av disse funksjonene:

  • Bærbar opptaker som tar opp lyd direkte på enheten. Perfekt om du skal ta opp lyd på farten – til intervjuer feks.
  • PC-mic – kobles til PC og brukes som en erstatning for den innebygde mikrofonen (såkalt “interface”) når du skal ta opp lyd direkte på datamaskinen din.

Jeg har gått for en mikrofon som gjør begge deler med bravur. Den gjør det så bra og til en så god pris at jeg ikke orker å liste opp alternativer som Blue Snowball (god, ca 600 kr, men er ingen bærbar opptaker) og RØDE podcaster (enda bedre, ca 1.500 kr, ingen bærbar opptaker). Mikrofonen det her er snakk om heter Zoom H2n og den fungerer både som Mac-/PC-mic og som bærbar opptaker. Den har fem innebygde mikrofoner, så du kan ta opp standard stereo, surround og mye mer. Og ikke minst, lyden er upåklagelig. Vi bruker den i Psykologlunsj og du får den til ca 1.3000 kr. For 300 kr får du i tillegg en utstyrspakke det absolutt er verdt å investere i. I videoen under får du en lydprøve og anmeldelse i ett.