I kveld dukker jeg opp på Puls (NRK1), titter på noen klipp sammen med programleder Helene Sandvik og prøver å si litt om hva forskningen på området har funnet ut. Det blir alltid for lite tid på slike opptak, men hovedpoenget kommer tydelig fram: Viljestyrke er en variabel størrelse. Noen ganger har du mye, andre ganger har du lite. Og en av de tingene som påvirker viljestyrken, er hvor mye du har brukt den i tiden før. Med andre ord, har du kjempet deg gjennom et irriterende møte, er det større sannsynlighet for at du spiser et kakestykke for mye senere på dagen.

En av sosialpsykologene bak forskningen som presenteres i programmet sammenlikner viljestyrke med en muskel. Bruker du den, blir den sliten og trenger hvile før den fungerer optimalt igjen.

Jeg har snakket om dette tidligere på Jacobsen på lørdag (NRK P1) og kommer med noen innspill i denne artikkelen på NRK.no. Men om du vil høre på noen som virkelig kan noe om emnet, bør du ta en titt på foredraget til Roy Baumeister (mannen bak studiene) eller lese boken hans. Ikke alle er enige i alle konklusjonene han trekker (ikke jeg heller), men han har utvilsomt mye å fornuftig å si om temaet også.

Har du lyst til å se Puls-innslaget, klikker du her

 


 

PS: Baumeister mener glukose (druesukker) spiller en vesentlig rolle i tappingen av viljestyrke (han kaller det “ego depletion”). Det hersker det imidlertid en viss usikkerhet rundt. En av studiene han selv gjennomførte og som støttet denne hypotesen har blitt forsøkt gjort på nytt (replikert), men da uteble resultatene. Er du over gjennomsnittlig interessert, bør du lese denne kritiske artikkelen