I løpet av nærmeste framtid må selgere og produsenter av produkter som kommer med helsepåstander (“Styrker immunforsvaret!”) rydde opp i ordbruken sin. Det vil si, de må rydde opp dersom produktet de selger ikke kan holde det de lover. EU har gått gjennom noen tusen slike påstander og bestemt at bare 222 påstander kan brukes. Feks er det innenfor å si at “kalsium bidrar til normal muskelfunksjon”, mens det ikke er tillatt å omtale hvor fort eller hvor mye du kan forvente å gå ned i vekt (“Gå ned 30 kg på fire timer!”).

Rett og rimelig, spør du meg. Alle forventer at legemidler er grundig undersøkt for både virkning og bivirkning før de kommer på markedet og at medikamentene holder det de lover. Sånn må det selvfølgelig også være med det du får kjøpt i helsekostbutikker.

I programmet sier jeg noe om hvorfor vi dytter i oss ting som ikke nødvendigvis fungerer og du får også høre hva lege Steinar Madsen sier om saken. I tillegg får du høre en fascinerende historie om et slankeplaster som solgte som varmt hvetebrød etter at det ble avslørt som juks på TV2.

Hør HER.