EN BEKLAGELSE…

…er på sin plass! Jeg gikk høyt ut og lovet månedlige podcaster da jeg startet opp med Psykobabbel. Det burde være rimelig, tenkte jeg. Jeg hadde trappet ned litt på annet arbeid og hadde en dag i uka til alt det som ikke kan gjøres unna i arbeidstiden – sånn som artikkelskriving, podcasting og forberedelse av foredrag. Men jeg burde naturligvis ha visst bedre. Psykologisk forskning har ettertrykkelig vist at mennesker er notorisk overoptimistiske og siden jeg også er et menneske, burde jeg ha tatt høyde for det.

Nå har jeg imidlertid tatt konsekvensene av det og reviderer min lovnad. Psykobabbel er med dette et høyst sporadisk fenomen. Et fenomen som forhåpentligvis blir stadig mer lytteverdig, etterhvert som jeg lærer dette håndverket.

Nok beklagelse! Denne episoden av Psykobabbel handler om råten som nylig ble oppdaget i sosialpsykologiens bærebjelker og har fått tittelen “Hva gikk galt for sosialpsykologien?”.  Teksten ble opprinnelig publisert på Psykologisk.no og kan leses i sin helhet her.

HVA GIKK GALT FOR SOSIALPSYKOLOGIEN?

«Her er det gjort mange gode studier allerede, så sosial priming er et etablert fenomen», sa jeg klart og tydelig i samtale med programleder og fysiker Andreas Wahl i første episode avFolkeopplysningen på NRK1 i 2012.

«Først får forsøkspersonene noen ord, ikke sant. De merker det ikke, men ordene handler liksom om gamle folk, ikke sant. Sånn som ensom, forsiktig og vis. Så sa forskningslederen: Takk for i dag, nå kan du gå. Så gikk de nedover gangen. Og vet dere hva? De gikk saktere! Bare fordi de hadde jobbet med ord som de forbandt med gamle folk!» Og omtrent slik har jeg, i titalls foredrag og festlige anledninger, med entusiasme gjenfortalt det mest kjente primingfunnet.

Les resten av artikkelen på Psykologisk.no – Nordens største nettsted for psykologisk kunnskap.

Abonner på Psykobabbel i iTunes, søk etter podcasten i din foretrukne podcastapp eller legg til denne RSS-feeden: https://janolehesselberg.no/feed/podcast

 

 

 

Photo by butupa