E-posten

I anledning min deltakelse i “Folkeopplysningen” på NRK1, dukker det stadig opp e-poster. I all hovedsak inneholder disse overraskende positive tilbakemeldinger, men en gang i blant også kritiske. For noen dager siden fikk jeg denne korte mailen:

Hei. Jeg lurer jeg på om du er medlem i Skeptikerforeningen. Er eventuelt andre som lager programmet medlemmer der?

Avsenderen var en dame, som for anledningen kalles “Kari”, og hun stilte et spørsmål som også har dukket opp andre steder. Noen har fått det for seg at foreningen Skepsis står bak “Folkeopplysningen” og presenterer dette nesten som en konspirasjon. Med bakgrunn i Karis tidligere e-poster og det faktum at hun er healer, har jeg tolket spørsmålet hennes i denne konteksten. Her er svaret mitt.

Svaret mitt

Hei Kari!

Verken redaktør Magnus Nome, produsent Kaare Hersoug eller programleder Andreas Wahl, er medlem i denne foreningen. Utover det er hovedeieren i Teddy TV godkjent healer (akkurat som deg). Selv er jeg heller ikke medlem, men jeg har vært det.

Jeg vet ikke hvorfor du spør om dette og skjønner ikke helt hva det har med Folkeopplysningen å gjøre. Skal man dømme det noen hevder ut fra tilhørighet til en gruppe? Eller ut fra bevisene de har for påstandene sine? Jeg foretrekker det siste og antar at de aller fleste er enige i det.

Vi har registrert at noen tror foreningen Skepsis står bak serien. Det kan jeg i alle fall avkrefte. NRK tok kontakt med Teddy TV fordi de ønsket et slikt program (noe som er ganske sjeldent). Skepsis er en bitteliten organisasjon. Store produksjonsselskaper med  millionbudsjetter forsøker daglig å selge inn TV-serier til TV-kanalene og får nesten aldri napp. At bittelille Skepsis skal klare å tvinge NRK til å sette på en serie, er en merkelig tanke. Ingen tror vel at Norsk Spiritualist Forening (som er større enn Skepsis) har sørget for at “Åndenes makt”, “Den sjette sans” eller “Den andre siden” har fått TV-tid? Det tror i alle fall ikke jeg.

 

Ad hominem: Person og ikke sak

Jeg mener oppriktig at at man ikke skal dømme påstander ut fra gruppetilhørigheten til den som kommer med påstandene. Hvis en nynazist sier at tilskudd av vitamin D hjelper mot benskjørhet, kan det være riktig eller feil. Men det som avgjør om det er riktig eller feil, er ikke hans medlemskap i Vigrid. Folk som mener eller gjør fæle ting, kan likevel komme med påstander som holder vann. Denne feilslutningen har til og med fått et eget navn: Ad hominem, som på folkemunne omtales som å “angripe person og ikke sak“.

Skepsis som premissleverandør

Det rareste er likevel at noen virkelig tror at mikroforeningen Skepsis har innflytelse nok til å bestemme hva statskanalen NRK skal ha på sendeplanen sin. Foreningen beskriver seg selv som “en uavhengig sammenslutning av engasjerte mennesker med det formål å fremme og publisere resultater av kritiske undersøkelser av fenomener som moderne sagn, mirakelberetninger, astrologi, parapsykologi, UFOer og andre ”okkulte” emner“. Ut fra denne beskrivelsen er det rimelig å anta at de få medlemmene deres er av de meste trofaste blant Folkeopplysningens 600.000 seere. Men står de bak hele serien?

Jeg begynner å få litt erfaring med TV-produksjon og kan fortelle at store produksjonsselskaper med store budsjetter spyr ut programideer, i håp om at noen veldig få av dem havner på TV. De bruker enorme ressurser på å lage konsepter og å presentere dem for TV-selskaper – bare for å få en haug med avslag.

Jeg tok kontakt med Marit Simonsen, lederen i Skepsis, for å høre hvor mange medlemmer de har og hva det koster å være medlem. De har rundt 900 medlemmer som betaler 160 kr i medlemsavgift per år. Det gir en inntekt på 144.000 kr årlig og med disse midlene skal denne organisasjonen være i stand til å kneble selveste NRK, som har et budsjett på nesten 5 milliarder kroner. Tro det den som kan.