I høst ble jeg invitert til å sitte i panelet under en debatt på Den Store Alternativmessen i Lillestrøm. Temaet for debatten var klarsyn og mediumskap og i panelet satt programlederen for Åndenes Makt, Tom Strømnæss, “klarsynte” Lilli Bendriss og prest Liv Hegle. Sammen med Dirdrik Søderlind fra Human-Etisk Forbund, var jeg invitert som det skeptiske alibiet.

Jeg er høyst usikker på om slike debatter har noe for seg, men jeg følte meg forpliktet til å stille (vi fikk tross alt mye oppmerksomhet med “Folkeopplysningen”). Målet mitt var å formidle et poeng. Nemlig at en hendelse vi ikke kan forklare, bare er nettopp det, en uforklart hendelse. Det betyr ikke at hendelsen er uforklarlig. Og det betyr ikke at man kan dikte opp egne forklaringer.

I forkant av debatten viste Tom Strømnæss et videoklipp som eksemplifiserer dette poenget. På klippet kunne man se en sko som falt ned fra en hylle, tilsynelatende helt av seg selv. Poenget mitt er at en sko som faller ned fra en hylle ikke beviser annet enn at sko kan dette ned fra hyller. Jeg kan ikke forklare hva som skjedde i det klippet, men det kan ikke Tom Strømnæss heller.

FriTanke.no skrev en artikkel om debatten og etter vinklingen å dømme, var det mest spennende som skjedde at jeg utfordret Strømnæss til en test av klarsynte. Han var positiv, men det spørs om vi noensinne vil få gjennomført det.

Her er debatten i sin helhet. Spoler du til 1 t 19 m, får du min oppsummering av debatten.