Rundt årtusenskiftet skaffet jeg meg en hjemmeside og begynte å skrive. Det het ikke “blogge” da og kommentarfelt og deling på face og twitter fantes ikke. Dette var antakelig den første bloggposten min. Grunnen til at jeg legger den ut igjen nå, 13 år etter at den ble publisert første gang, er at jeg kom til å nevne Hest/Nisse-teorien i siste episode av Psykologlunsj. Mens jeg pratet, kom jeg på at jeg allerede hadde skrevet om det.

Ha i bakhodet at året var 2001 – ikke alle skuespillere, artister og politikere er like aktuelle i dag. Enjoy.

.

HESTER & NISSER

Min avdøde bestefar, Erik Hesselbergs, viktigste bidrag til min måte å se verden på er følgende erkjennelse:

Samtlige nordmenn kan ut fra sitt utseende kategoriseres som enten hester eller nisser.

Observasjonen og teorien som bygger på den, er begge unike i sin enkelhet og har fått vidstrakte konsekvenser for mine medmenneskelige interaksjoner. Legg bare merke til hvordan du, etter å ha lest dette, er i full stand til å kategorisere samtlige du møter i en av de to kategoriene. Og det beste ved denne praksisen: Stort sett er det ikke snakk om noen vanskeligheter, og kategoriseringen er i det vide og brede intersubjektiv. Dvs: En nisse for deg, er en nisse for meg.

Noen eksempler

En nisse!

Hovedrolleinnhaver i kinoaktuelle Elling (Per-Christian Ellefsen) er et godt eksempel på en real norsk nisse. Kjennetegn nummer en: Han ser morsom ut. Nordmenn som ser morsomme ut er stort sett nisser. Vær imidlertid var på hva teksten sier: nordmenn som ser morsomme ut. Hestemennesker kan nemlig være veldig morsomme, det bare sjeldent at de ser morsomme ut. Alex Rosèn er også nisse. Han ser også morsom ut.

lise karlsnes photo

Hest!

Vansklig for å plassere Lise Karlsnes fra Briskeby? Tror ikke det! Vrinsk! Mystisk & mørk. Stereotypisk hestemennekse. Ikke alle hestemennekser er like mystiske som Lise, men faktum gjenstår: Hestemennekser ser mer rolige ut enn nissene.

.

Er hest best?

Men hva er det så “best” å være? Mystisk hest eller morsom nisse? Dessverre viser det seg også her at gresset er grønnere på andre siden: Hester mener det er best å være nisser, nisser vil helst være hester. Selv er jeg en entydig hest, men lengter sårt etter dagen hvor jeg skal møte et menneske som sier jeg ligner en nisse. Sannsynligvis vil dette aldri skje.

.

Test deg

Skjønner du opplegget? Test deg selv på denne fyren. Hest eller nisse?

Hest eller nisse?

Hest eller nisse?

Ha, tenker du kanskje. “Han sa det var skikkelig enkelt å finne ut hvem som var hva, og der er det hvertfall ikke her!”. Greit nok, tilfellet er ekstremt vanskelig. Kanskje så vanskelig at teroien om at alle nordmenn kan kategoriseres som enten hester eller nisser faller i grus. Eller? For NÆ-HEI tenk! Dette er Frankrikes statsminister Jaques Chirac, og franskmenn er ikke nordmenn. Franskmenn er stort sett bare griser! Neuf, neuf!

Photo by Christel Øverland Preteni

Photo by OakleyOriginals