For ikke lenge siden var jeg innom Ekko (på NRK P2) og snakket litt om et avgrenset, lite, lett og ledig tema. Fri vilje.

Temaet er vel ikke akkurat ferskvare og mange synes sikkert diskusjonen er uendelig kjedelig. Samtidig hadde jeg stor glede av å både lese om temaet og å diskutere det en gang i tiden, så da finnes det sikkert noen der ute som kan ha interesse av det nå også.

Spørsmålet er altså om vi har fri vilje eller ikke. Noen mener ja og noen mener nei.

Mye av diskusjonen handler om hvordan man definerer “fri vilje”. Min oppfatning er at folk flest tenker på frie valg som handlinger som ikke er påvirket av noe. “Årsaksløse handlinger”, om du vil. Langt i fra alle mener fri vilje skal defineres slik, men om du er blant dem, vil du antakelig bli skuffet. For selv blant dem som mener vi har fri vilje (som for eksempel filosof Daniel Dennett), er det ingen som mener slik frihet finnes. Dennett mener i stedet at vi har fri vilje fordi vi har (og skaper) valgmuligheter og at vi skal være godt fornøyd med at fri vilje har sine klare begrensninger. Jeg skal ikke påberope meg å representere meningene hans på en god måte, så se gjerne denne videoen om du vil ha det direkte fra avsenderen.

Personlig sliter jeg litt med å forstå argumentasjonen til Dennett. Eller, rettere sagt, jeg har vansker med å forstå hvorfor det er nødvendig å bruke begrepet “fri vilje” i forklaringen hans. Han definerer det på en måte som, etter min menig, er et godt stykke unna hva folk forbinder med det og han kunne like gjerne byttet ut “fri vilje” med en meningsløs frase. Mitt forslag er “fatangi fret”, og hvis han gir fantangi fret samme definisjon som han gir til fri vilje, er jeg enig med ham. Altså at vi, alle som en, har fatangi fret.

Jeg har mer sansen for hvordan Steven Pinker mener fri vilje er et litt meningsløst begrep og i stedet skiller mellom forskjellige nivåer av kompleksitet i valgene våre.

Om du er blant dem som interesserer seg for temaet og ikke kjenner så godt til de forskjellige argumentene, kan jeg anbefale Sam Harris sin bok “Free Will”. Han bringer intet nytt på banen og går heller ikke i dybden, men det er en grei, kort og lettlest innføring.

Om du har dårlig tid kan du lese denne saken fra Fritanke.no eller se enda en mann snakke om temaet og definisjonsproblemet.

Photo by Art4TheGlryOfGod