Folkeopplysningens seks episoder, snaue tre timer TV, skapte het bedatt i norske medier. Nedenfor finner du noen av innspillene i de største mediene. Vi i Folkeopplysningen skrev nylig et svar på kritikken som har kommet. Alternativt på alvor var på trykk i Aftenposten 13. okt. Blir den et foreløpig punktum i debatten?

Skal du lese en, og bare en kronikk, skal du lese “Sukkerpiller og silkehansker” av Folkeopplysningens redaktør, Magnus Nome. Den er en fantastisk godt skrevet oppsummering av bakgrunnen for Folkeopplysningen, i tillegg til svar på den vanligste kritikken.

Har du tips om kronikker jeg ikke har fått med meg? Bruk kommentarfeltet.

Kronikkene står i kronologisk rekkefølge og #  betyr at artikkelen er positiv til Folkeopplysningen, ¤ indikerer at den er negativ.

Behandlingsbløffen – NRK Ytring, 30. aug

Utøverne av de 150 alternative behandlingsmetodene i Norge får ha meg unnskyldt. Det er ikke mulig å forholde seg til dem, skriver lege Jørgen Skavlan.

 

Det blir verre før det blir bedre – NRK Ytring, 3. sept

Denne påstanden hører man om nesten all alternativ behandling. Slik fremmer alternativ behandling illusjonen av at det virker, skriver bloggeren Gunnar R. Tjomlid.

 

¤ Folkeopplysning som ironi – NRK Ytring, 17. sept

«Folkeopplysningen» er eit forsøk på latterleggjering av ein heil bransje, skriv naturterapeuten John Petter Lindeland.

 

Om tolkning og tullball – Aftenbladet, 22. sept

“På skolen lærer vi at det er viktigere å ha sin egen mening enn å kunne fasitsvaret. Deretter går vi på Alternativmessen”, skriver Mie Hidle

 

¤ Homeopati har kommet for å bli – NRK Ytring, 24. sept

Tusenvis av pasienter oppsøker hvert år homeopater og opplever å bli bedre. «Folkeopplysningen» latterliggjør oss, mener Norske Homeopaters Landsforbund.

 

¤ Folkeopplysningens feilgrep – NRK Ytring, 27. sept

«Folkeopplysningen» på NRK bygger sine programmer på langt svakere «forskning» enn behandlingsformene det forsøker å så tvil om, skriver leder for Akupunkturforeningen, Cecilie Brewer.
.
.

¤ Et skeptisk forsvar for det alternative – Aftenposten, 29. sept

Gunn Hild Lem skriver at “Ateister som latterliggjør og håner åndelighet, skyter seg selv i foten i en debatt om vitenskapelige prinsipper”.

 

Unngå skyttergravskrig – NRK Ytring, 1. okt

 Etter «Folkeopplysningen» kan folk fort bli delt i to grupper. Det er derfor viktig å rose de som innrømmer å ha tatt feil, skriver psykologspesialist Tommy Mangerud.

 

¤ Andreas Wahl gjør ting han ikke kan – Dagbladet 3. okt

En dyretolk slår et slag for god vitenskap, men mener at Folkeopplysningen ikke gjøre det: “NRKs «Folkeopplysningen» ydmyker alternative behandlere, og tester dem på fullstendig uvitenskaplig vis”. 

 

¤ Ondskapsfull harselas – Aftenposten, 4. okt

Lege og skuespiller Anders Danielsen Lie skriver at “Folkeopplysningens Andreas Wahl skulle bare visst hvor mange ganger i løpet av en dag vi leger ikke har annet å tilby enn håndspåleggelse og trøstende ord“.

 

¤ Den nye entydigheten – Morgenbladet, 5. okt

Ekte folkeopplysning eller et nerdescientistisk partsinnlegg fra Foreningen Skepsis, spør Svein Anders Noer Lie.

 

Kvakksalveriets apologet – Morgenbladet, 12. okt

Kjetil Hope, Pernille Nylehn og Kristian Starheim er kritiske til filosof Svein lies kritikk av Folkeopplysningen. «Hvem Lie angriper når han sier at metode ikke er nøytralt, vet ikke vi.»

 

Folkeopplysningen gjør ting de bør – Dagbladet, 12. okt

Motinnleggene bærer gjerne preg av svak kunnskap om årsakssammenhenger og fravær av logikk” skriver student Lars Petter Berg

 

# Sukkerpiller og silkehansker – Klassekampen, 13. okt

Magnus Nome, Folkeopplysningens redaktør, skriver grundig om opphavet til Folkeopplysningen og svarer på deler av kritikken. Ble først publisert på OpenDemocracy.net, hvor Magnus Nome nå er redaktør.

 

# Alternativt på alvor – Aftenposten, 13. okt

Det “offisielle” svaret fra oss i Folkeopplysningen. Mye av kritikken som har kommet, er sidespor som har fint lite med påstandene i serien å gjøre.

 

Lyst på oppdateringer fra psykologiens verden? Følg med på Facebook og Twitter