Dan Ariely er en av mine absolutte faglige forbilder (under tvil slått på målstreken av Daniel Kahneman). Han er en usedvanlig kreativ forsker og har blant annet vist hvordan personnummeret ditt kan påvirke hvor mye du byr under en auksjon, at vi liker ting vi har laget selv uforholdsmessig godt (Ikea-effekten), at eddik gjør at ølet smaker bedre (men bare om du ikke vet at det er tilsatt eddik) og at dine seksuelle preferanser påvirkes av hvor opphisset du er. Dessuten er han er formidler av rang og har en prisverdig evne til å blande fag med humor, personlige historier og eksempler det er lett å forstå. Denne mannen har nå sluppet et gratiskurs kalt “A Beginner´s Guide to Irrational Behavior“.

“Behavioral economics” – eller atferdsøkonomi – er en slags sammenslåing av psykologi og økonomi. Feltet ser på hvordan sosiale, følelsesmessige og kognitive faktorer påvirker beslutningene våre og hvilke konsekvenser dette har for markeder. Hovedbudskapet er at vi mennesker ikke er rasjonelle, men at vi likevel er irrasjonelle på en forutsigbar måte og at både private bedrifter og offentlige instanser tar altfor lite hensyn til dette.

Ariely

Jeg møtte Dan Ariely i Stockholm i forbindelse med opptakene til første sesong av “Typisk deg” (TVNorge)

Atferdsøkonomi er utvilsomt et “up and coming” felt og har blitt kjent for mange de siste årene gjennom bøkene til nettopp Dan Ariely og Daniel Kahneman. Tåler du å lese engelsk anbefaler jeg “Predictably irrational” av Ariely før du begir deg ut på “Tenke, fort og langsomt” av Daniel Kahneman. Det er Kahnemans forskning som har hatt størst betydning for dette feltet og etter tiår med banebrytende og underholdende forskning, fikk han nobelprisen i økonomi i 2003 (til tross for at han aldri har studert økonomi).

Om du synes det høres for tørt ut, bør du sette av 17 minutter og se dette TED-foredraget:

 VERDENS BESTE GRATISKURS

Jeg skal ikke skryte på meg å ha deltatt på alle gratis nettkurs som finnes, men jeg kan love deg at du ikke blir skuffet om du synes atferdsøkonomi virker interessant. Kanskje er du blant de veldig mange som har lest “Tenke, fort og langsomt”, eller har tenkt at den burde du lese. Da er dette kurset for deg. Jeg tok det i fjor og du vil bli både overrasket, underholdt og klok(ere). Du velger selv om du bare vil se videoene (seks stykker på ca en time hver), eller om du vil gå “all in” (lese pensum, ta de ukentlige mutpile choice-prøvene, ta eksamen og skrive oppgaven). Velger du sistnevnte løsning, kan du til og med få med deg et kursbevis undertegnet av Ariely selv.

Kurset begynner 11. mars og er delt inn i seks overordnede tema:

  1. Irrasjonalitet
  2. Psykologien bak penger
  3. Uærlighet
  4. Arbeid og motivasjon
  5. Selvkontroll
  6. Følelser

Du melder deg på HER og det er som sagt helt gratis. I forbindelse med kurset får du også tilbud på kindleutgavene av alle de tre bøkene til Ariely.

Promovideo for kurset