I forbindelse med foredragene mine, pleier jeg å anbefale populærvitenskapelige bøker som dekker temaene jeg har vært innom. Det finnes mange gode alternativer, som er både underholdende, lettleste og faglig solide. Alle bøkene under er i denne kategorien og de fleste av dem kretser rundt samme tema: At vi mennesker ikke er rasjonelle, selv om vi tror det. Bøkene beskriver hvilke feller vi går og hvilke konsekvenser det får.

Dette er ikke ment som anmeldelser, så hvis du vil vite mer om dem, kan du klikke deg inn på linkene til bøkene og forfatterne. Linkene til bøkene tar deg til BookDepository.com, en side med stort utvalg, lave priser og gratis frakt til Norge.

 

Mistakes Were Made But Not By Me – Carol Tavris & Elliot Aronson

Kognitiv dissonans, hørt om det? Det er kanskje det mest fascinerende fenomenet innen psykologien. Og ingen kan mer om dette enn Tavris og Aaronson. Fenomenet forklarer hvordan vi rettferdiggjør våre egne handlinger og vurderinger. Tavris og Aaronson går gjennom fenomenet og bruker underholdende og sjokkerende eksempler fra privatliv, storpolitikken, rettsvesenet, businessverdenen og ikke minst fra skyggesiden av psykologien. Anbefales alle som vil vil lære mer om seg selv og verden rundt seg.

 

Thinking, Fast and Slow – Daniel Kahneman

Skrevet av en av mine faglige helter, Daniel Kahneman. Han og den avdøde kollegaen, Amos Tversky, har de siste fire tiårene gjort banebrytende arbeid både innenfor psykologi og økonomi. Psykologen Kahneman fikk i 2002 nobelprisen i økonomi. Denne boken er en gjennomgang av arbeidet de gjennomførte og dekker alt du trenger å vite om rasjonalitet, irrasjonalitet, lykke og mangler ved økonomisk teori. Boken har fått fantastiske kritikker, blitt en bestselger og blitt plukket ut som en av årets (2011) bøker i New York Times. HER snakker han om et av temaene i boka på TED TV

 

Predictably Irrational – Dan Ariely

Ariely har doktorgrad i både psykologi og økonomi, noe som skinner tydelig gjennom i denne boken. Han går gjennom sin egen (meget underholdende) og andres forskning på menneskelig irrasjonalitet og peker på fundamentale feil ved økonomisk teori. Ariely mener at økonomiske modeller i for stor grad forutsetter at mennesket er rasjonelt. Og, i motsetning til mange andre, mener han at irrasjonalitet bør inn disse modellene og at dette lar seg gjøre fordi vi er forutsigbart irrasjonelle. Boken er et must for både psykologer og økonomer. Antakelig mest matnyttig for sistnevnte. HER snakker han om temaene på ForaTV.

 

The Upside of IrrationalityDan Ariely

Oppfølgeren til boken over. Belyser de positive sidene ved at vi er irrasjonelle. Det er faktisk flere av dem, enn de negative.

 

How We DecideJonah Lehrer

Lehrer er en amerikansk journalist med voldsom fascinasjon for nevrovitenskap og psykologi. I denne boken skriver han godt om hvordan vi egentlig tar beslutninger. Uten å røpe for mye, kan jeg si at følelsene våre spiller en mye større rolle enn bevisste vurderinger og for-mot-analyser.  En god bok med mange spennende anekdoter. Konklusjonene i slutten av boken er imidlertid dårlig begrunnede og viser at han ikke har bakgrunn fra faget han prøver å beskrive. HER snakker han om boka på Q TV

 

50 Great Myths of Popular PsychologyScott Lilienfeld

Aviser, ukeblader og TV flommer over av temaer som faller innenfor psykologien og selvhjelpsbøker selger som ribbe og smør i desember. Men har de sitt på det rene og er virkelig folkevisdommen om psykologiske fenomen noe å stole på? Denne boken tar for seg 50 myter, forteller deg hva som er sant og gir deg en haug med gode referanser. Anbefales for alle (dessverre også psykologer).

 

The Checklist ManifestoAtul Gawande

Gawande er kirug og journalist. I denne boken beskriver han et prosjekt han deltok i i regi av WHO. Målsetningen var å få ned dødeligheten i forbindelse med operasjoner.  Løsningen var verken dyre instrumenter eller medisiner, men sjekklister. Ja, sjekklister. Gawande gir med denne boken et konkret eksempel på hvordan man kan håndtere de feilene vi mennesker gjør hele tiden (som følge av vår iboende irrasjonalitet). HER snakker Gawande om boken på The Daily Show