Hvilke psykologibøker anbefaler du?

…er det vanligste spørsmålet jeg får i forbindelse med foredragene mine. Svaret er, naturligvis, at det avhenger litt av hva du er ute etter.

Hvis du er over gjennomsnittlig interessert og vil ha en oversikt over psykologifaget i sin helhet, anbefaler jeg at du tar en titt på bøkene som brukes i psykologifaget på videregående eller på introduksjonsstudiene ved universitetene. “Atkinson and Hildgard´s Introduction to Psychology” er et eksempel på sistnevnte. Den er oversiktlig og dekker det viktigste innenfor sosialpsykologi, nevropsykologi, personlighetspsykologi osv. Noen koselektyre er boken imidlertid ikke.

Heldigvis finnes det mange gode alternativer, som er både underholdende, lettleste og faglig solide. Alle bøkene under er i denne kategorien. De dekker ikke hele psykologifaget, men det betyr ingenting. Det viktigste er at du får lyst til å lese og at du lærer noe underveis.

Min erfaring er at folk ikke går lei slike tips, så om du har noen, bruk kommentarfeltet!

“Thinking, Fast & Slow” – Daniel Kahneman

Daniel Kahneman er antakelig den mest innflytelsesrike nålevende psykologen. Sammen med avdøde, Amos Tverksy, revolusjonerte han både psykologifaget og økonomifaget. Han er mest kjent for forskning på hvordan vi tar beslutninger, men har de siste 20 årene også tatt et dypdykk i hva lykke er. Boka er en oppsummering av en helt eksepsjonell karriere som fikk sin fortjente heder med nobelprisen i økonomi i 2002 (Kahneman var den tredje psykologen som fikk denne prisen). “Thinking, Fast and Slow” er full av gåter som leseren kan prøve seg på, den er forholdsvis lett å fordøye og anekdotene gjør at det aldri blir kjedelig.  På toppen av dette kan jeg garantere at du vil få et nytt syn på deg selv og andre.

Finnes på norsk og engelsk, som Kindle-versjon og som lydbok.

“Stumbling on Happiness” – Daniel Gilbert

Hva er egentlig lykke og hvorfor er det så vanskelig å få mer av det? Det besvarer Harvard professor Daniel Gilbert. Du får svaret på hvorfor lottomillionærer og folk i rullestol er ca like lykkelige og du svarene kommer til å overraske deg. Boken dekker det du trenger å vite om temaet, i tillegg til svært mye annet. Og du kommer til å spare gode penger på alle selvhjelpsbøkene du slipper å kjøpe. Hvis du er usikker på om boken er noe for deg, bør du ta en titt på dette TED-foredraget.

Finnes på norsk og engelsk, som Kindle-versjon og som lydbok.

MISTAKES WERE MADE BUT NOT BY ME – CAROL TAVRIS & ELLIOT ARONSON

Kognitiv dissonans, hørt om det? Det er kanskje det mest fascinerende fenomenet innen psykologien. Og ingen kan mer om dette enn Tavris og Aaronson. Fenomenet forklarer hvordan vi rettferdiggjør våre egne handlinger og vurderinger. Tavris og Aaronson går gjennom fenomenet og bruker underholdende og sjokkerende eksempler fra privatliv, storpolitikken, rettsvesenet, businessverdenen og ikke minst fra skyggesiden av psykologien. Anbefales alle som vil vil lære mer om seg selv og verden rundt seg.

Finnes på engelsk, som Kindle-versjon og som lydbok.

50 GREAT MYTHS OF POPULAR PSYCHOLOGY – SCOTT LILIENFELD

Aviser, ukeblader og TV flommer over av temaer som faller innenfor psykologien og selvhjelpsbøker selger som ribbe og smør i desember. Men har de sitt på det rene og er virkelig folkevisdommen om psykologiske fenomen noe å stole på? Denne boken tar for seg 50 myter, forteller deg hva som er sant og gir deg en haug med gode referanser. Fungerer utmerket som et oppslagsverk og anbefales for alle (dessverre også psykologer).

Finnes på engelsk og som Kindle-versjon

PREDICTABLY IRRATIONAL – DAN ARIELY

Ariely har doktorgrad i både psykologi og økonomi, noe som skinner tydelig gjennom i denne boken. Han går gjennom sin egen (meget underholdende) og andres forskning på menneskelig irrasjonalitet og peker på fundamentale feil ved økonomisk teori. Ariely mener at økonomiske modeller i for stor grad forutsetter at mennesket er rasjonelt. Og, i motsetning til mange andre, mener han at irrasjonalitet bør inn disse modellene og at dette lar seg gjøre fordi vi er forutsigbart irrasjonelle. Boken er et must for både psykologer og økonomer. Antakelig mest matnyttig for sistnevnte. Under kan du se ham snakke om temaene på ForaTV.

Finnes på engelsk, som Kindle-versjon og som lydbok.